środa, 23 kwietnia 2014

Wyśmienity sernik z białą czekoladą

I tak sobie słodzimy pod tę wiosenkę...;-)dziś prezentuję sernik z białą czekoladą -przepis pochodzi z portalu kulinarnego Prześlij Przepis, ale postanowiłam się nim podzielić, byście mogli upiec, uraczyć się i podać dalej. Jakiś czas temu do przepisu tego wlaśnie podanego na PP dołączyłam moje zdjęcia, dziś przedstawię je u nas w Porach roku ;-).



Składniki:
  • 1 kg sera (ja używam w wiaderku Jana)
  • opakowanie herbatników owsianych
  • 5 jajek
  • 3 białe czekolady
  • 10 dkg masła
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego (lub śmietankowego)
  • 1 tabliczka gorzkiej (lub innej) czekolady na polewę
  • szczypta kurkumy
  • szczypta imbiru mielonego
Wykonanie:

Herbatniki trzeba pokruszyć, wymieszać z roztopionym masłem i tą lepką masą wylepić dno blaszki
wyłożonej papierem do pieczenia (w przepisie tortownica, ja miałam moją tradycyjną mniejszą prostokątną).

Białka oddzielamy i ubijamy, czekolady roztapiamy w kąpieli wodnej - ja kładę miseczkę z czekoladą połamaną w kostkę na garnek z wodą. Maź czekoladową studzimy.

Ser mieszamy z żółtkami, czekoladą, cukre wanilinowym, budyniem, kurkumą, imbirem (daję takie większe szczypty, solidnie musicie "szczypnąć" ;-)) oraz delikatnie z białkami. Masę sernikową wykładamy na spód z ciastek.

Pieczemy około godziny w 160 stopniach (autorka radzi wstawić brytfankę z wodą pod sernik na czas pieczenia, zrobiłam tak i był wilgotny - dobry patent, polecam!!).




Polewę zrobiłam z roztopionej gorzkiej czekolady.
Sernik spotkał się z dużym uznaniem biesiadników - stołowników, także polecam!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...