niedziela, 15 grudnia 2013

Gotuję ...chrupiące ziemniaki z pieca

Wspominałam o nich na funpage'u na fejsie i oto one - ulubione przez wielu pyrki, pieczone w piekarniku. Cóż, sposobów jest mnóstwo, ale chyba nigdy się nie nudzi temat ziemniaczany. Didi bardzo w nich gustuje, w końcu tez nie nurzają się w oleju sto razy podgrzewanym, więc zdrowotniejsze są...a jeszcze z ziołami. Zimową porą jak znalazł. Dodatki możecie kombinować - ja mam twaróg, bo jestem tu tradycyjnie poznańska, czyli pyry z gzikiem, nawet pieczone. Nie mówię już o ziemniakach w mundurkach z gzikiem, uuuuuwielbiam. Ta miła sterta obierzynek, nożyk, pyra parzy palce, serek obok, cebula, sól....mniam. Ale dziś - sami zobaczcie:






Składniki:
  • kilka dużych ziemniaków
  • olej rzepakowy (najlepiej nierafinowany) lub oliwa z oliwek
  • oregano
  • sól
  • 250 g twarogu tłustego
  • słodka śmietanka 18% (zamiast niej może być na przykład olej lniany albo z pestek dyni)
  • pieprz czarny świeżo zmielony
  • słodka papryka w proszku
  • kurkuma
  • rzeżucha


Wykonanie:
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w plastry, lekko osuszyć.

Ziemniaki wymieszać w misce z olejem (olej rzepakowy lub oliwa z oliwek) oraz oregano i solą - do smaku, wyłożyć na blachę.

Piec w piekarniku na blasze wysmarowanej olejem; temperatura przy wkładaniu 225 stopni - przez 15-20 minut, potem podpiec przy 180 stopniach, mieszając, przekładając na drugą stronę drewnianą łopatką aż będą zrumienione i miękkie w środku, nie całkowicie wyschnięte.
Przygotować twaróg- rozgnieść widelcem, dodać trochę kurkumy, słodką paprykę, słodką śmietankę, pieprz, sól - posypać rzeżuchą, podawać z gorącymi ziemniakami.

W sumie zioła możecie komponować jak chcecie...bazylia, tymianek, można dodać czosnek do pieczenia - whatever...rzeżuchę z kolei ja zawsze mam przez siebie posianą, głównie wiosną. Teraz można zastapić wkrojoną cebulką czy czosnkiem już wspominanym, czy kiełkami, jesli ktoś uprawia. Wersji jest multum - ja prezentuję jedną z nich :-)



Z twarogiem też dowolność, można podać kozi, owczy, etc, etc. Najważniejsze, że sprawdzony ...i smakowity dla Rodzinki.

Przepis ten prezentowałam już na portalu Przyślij Przepis, ale tutaj podaję więcej szczegółow. Poza tym właśnie o tej porze roku mam chęć na takie właśnie kartofle  - pieczone w ziołach. Kto polubi?!!!




3 komentarze:

  1. Mam tyle pyr w domu i ten pomysl jak znalazl!!! Thank you xxx

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyrki zdrowe i morowe, kolorowe, nastrojowe, nigdy się nie znudzą nam, ram, tam, tam, ram, tam, tam
    wnet je upiec będę chciała, boć ja duża a nie mała, dzieci bardzo lubią je potem mają zdrowy sen Axa

    OdpowiedzUsuń
  3. ale super talerz z ukorzenionym drzewkiem :D

    OdpowiedzUsuń

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...