środa, 27 listopada 2013

Gotuję...pyszna modra kapusta w dobrym towarzystwie

Didi jest wielbicielką wyraźnych barw ba talerzu - buraczki, tytułowa modra kapusta, intensywnie żółta polenta z kaszki kukurydzianej, etc. zatem dziś do akcji wkracza...kapusta, bynajmniej nie głowa pusta, lecz pełna pysznych liściorów ;-)w swej 5-przemianowej odsłonie. Towarzyszą jej krążki cukiniowe w panierce oraz cale stadko pomidorków koktajlowych (letnią porą mieliśmy wysyp na ogrodzie i człowiek miała chęć wciągać te miniaturki soczyste prosto z krzaczka).

Prezentowany przepis pochodzi z drobnymi modyfikacjami z książki Moniki Biblis Kuchnia Pięciu Przemian dla dzieci zdrowych i alergicznych, towarzystwo już własnego pomysłu:


Składniki:

  • 1 główka kapusty modrej
  • 1/4 kostki masła
  • tymianek - szczypta
  • miód - pół łyżki
  • anyż - szczypta
  • imbir - szczypta
  • pieprz biały
  • goździki mielone
  • sól - 1 łyżka
  • sok z cytryny - parę kropel do smaku
  • kurkuma 
  • estragon
  • mąka pszenna - do zagęszczenia potrawy

Wykonanie:

Kapustę drobno poszatkować


zagotować 1,5 szklanki wody, do wrzątku wsypać tymianek (szczypty mogą być solidniejsze gdy pragniemy bardziej wyraziste smaki czuć ;-))

dodać miód, anyż, masło,
 dodać imbir, pieprz biały, goździki, kapustę
i na końcu sól
gotować 15 minut, sprawdzić, czy nie za słone
dodać sok z cytryny
gotować dalej około 20 minut
zagęścić mąką, dołożyć kurkumę, estragon, dodać ciut miodu jeśli wolimy słodszą, zakończyć na imbirze lub pieprzu


Ja bardzo lubię jeść tą kapuchę z kopytkami czy kluskami śląskimi (Didi oczywiście robi w nich dziurki a nawet osobiście turla kulki), no i do różnistych pieczeni też; ale tym razem były cukiniowe krążki,...


 Co będzie potrzebne?

Składniki:

  • młoda cukinia z miękką skórką
  • pieprz ziołowy
  • jajo
  • bułka tarta
  • olej do smażenia lub oliwa z oliwek
  • kurkuma do bułki
  • chili do jaja

Wykonanie:

cukinię pokroić na niezbyt grube plastry (przedtem umyć of course)
oprószyć pieprzem
panierować w jaju z chili, oraz bułce z kurkumą (chili i kurkuma oczywiście dla uzupełnienia smaków, nie walcie ich łychami)
smażyć na rumiano na sposobnej patelce ;)

plus...rzeczone pomidorki z Fufajkowej norki (jak ktoś nie wie, o kim mowa niech głowę w piach schowa i posty opowiadania przeczyta...;-))




Pomidorki umywszy, na pół przekroiwszy i ułożywszy na talerzu malowanym w niezabudki tudzież jelenie na rykowisku, :-D no i konsumpcja! Szczęk sztućców, obrus świeży leży, starsi znad talerzy do młodzieży szczerze szczerzą się...tak co dnia obiad trwa, wdzięków moc w sobie ma. Takie oto zachęcające przyśpiewki w domu mym rodzinnym się uskuteczniało ku poprawie obyczajów a podniesieniu nastrojów...


A Fufajka wskoczył wtedy do domu i naszkicował taka oto scenę obiadową:




4 komentarze:

  1. Supper pomysl...tylko w uk nigdzie cukini nie moge dostac :-( moze zamowie z pl! :-D

    OdpowiedzUsuń
  2. Latem to oczywiście mamy własną z krzaczka z ogrodu, ale o tej porze i później cukinię kupuję w Lidlu, kraj pochodzenia - Polska ;-); jest dobra ima miękką, niezdrewniałą skórę. Taka miękka młodziutka nadaje się też do pasty na chleb na ciepło - tej co u mnie jedliście ostatnio

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm, kapusta i krążki cukiniowe.
    O tej godzinie takie apetyty mnie nachodzą przez to czytanie. :)

    Sandra

    OdpowiedzUsuń
  4. A co! ja też tak mam - i uwielbiam czytać książki kucharskie i się napawać :-) potrawami

    OdpowiedzUsuń

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...