A było to tak...myślałam pół dnia - co by tu na obiad zrobić, co by tu zrobić, a czasu było wówczas niewiele ;-). Różne obiadowe kombinacje krążyły wokół mnie aż w końcu - jest! To ona - zupa-krem mocno marchwiowa, pożywna, ciepła, rozgrzewająca i tym razem wegetariańska z malutkimi grzankami czosnkowymi. Zapraszam do lektury oraz degustacji (oczywiście po uprzednim własnoręcznym potrawy przygotowaniu ;-)):
Dodaj napis |
Składniki:
- 6-8 marchwi (ilość zależnie od wielkości produktu)
- 2-3 ziemniaki
- 1 por
- 2 cebule
- pieprz czarny
- imbir
- kurkuma
- kolendra mielona
- bazylia suszona
- kminek mielony
- sok z cytryny
- sól kamienna
- kilka kromek czerstwego chleba
- 1 ząb czosnku
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka masła 82% (u mnie Strzałkowo)
Wykonanie:
Warzywa obieramy, myjemy. Marchew kroimy w grube plastry, ziemniaki w plastry, por w cienkie krążki, cebulę w półplasterki. Na 4 łyżkach oliwy podsmażamy w garnku, w którym będzie się gotowała zupa cebulę, a gdy zmięknie dodajemy marchew, ziemniaki, por, doprawiamy imbirem, kolendrą, solą, bazylią.
Chwilę dusimy pod przykryciem, dobrze jest całość od czasu do czasu zamieszać. W międzyczasie gotujemy wodę w czajniku, zalewamy warzywa wrzątkiem tak, by były przykryte (nie lejcie za dużo, wrzątek zawsze można jeszcze dolać), dodajemy kurkumę i gotujemy do miękkości warzyw - około 20 minut.
..........masło, pieprz czarny, sól (do smaku), sok z cytryny (tak żeby było dobre, nie za dużo, nie może być kwaśna, ale tak, by nie była mdła), kurkumy ciut, można ciut kminku mielonego i imbir na koniec (smak ostry).
Gdy zupka furkocze, przygotowujemy grzanki - kromki chleba kroimy w kostkę, wrzucamy na oliwę z oliwek z roztartym zębem czosnku, schrupiamy na patelni, mają przesiąknąć smakiem i aromatem i być podsuszone, chrupiące, pyszne.
Zupę serwujemy z grzankami, i szybko jemy, by grzanki nie nasiąkły, płynu nam nie wpiły i nie skapcaniały. No chyba że lubicie takie chlebowe poduchy to się nie sprzeczam. Sobre gustos na hay nada escrito. Pozdrowionka znad talerza!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz