wtorek, 14 stycznia 2014

Piekę ...banany na deser

Dziś Didi zapragnęła jednego ze swych ulubionych deserów - a mianowicie bananów pieczonych na patelni. Muszą być dojrzałe, słodkie. Jest to jeden z tzw. szybkich deserów, raz dwa i gotowy. Jadamy głównie krajowe owoce i raczej sezonowo, a zimą przyrządzam je na ciepło, żeby nie działały nadmiernie wychładzająco i zaśluzowująco. Ich natura orzeźwiająca jest na upały jak na znalazł, a zimową porą lepszy rosół i pieczone pyry, jednak dziś ...był banan (u mnie ze wspominaną już gotowaną kawą).



Składniki:
  • 2 dojrzałe banany
  • łyżeczka oliwy z oliwek
  • cynamon
  • mielone goździki
  • nasiona słonecznika


Wykonanie:

Banany obieramy, przekrawamy wzdłuż i na pół, kładziemy na natłuszczoną delikatnie patelnię, posypujemy cynamonem i goździkami oraz słonecznikiem i zapiekamy, rumienimy na małym ogniu pod przykryciem.

W czerwcu, gdy są świeże truskawki, podaję banany w ten sposób przyrządzone polane sosem ze zmiksowanych dojrzałych truskawek, mniam. Można je też polać rozpuszczonym miodem. Tak czy owak, Didi była usatysfakcjonowana...i zjadła część mojej porcji, a jakże...! 



1 komentarz:

  1. Super pomysl...uwielbiam banany wiec na pewno zrobie...kocham proste przepisy...

    OdpowiedzUsuń

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...