niedziela, 12 stycznia 2014

Smażę...naleśniki z fasolową i twarogiem

Obietnicy czynię zadość - wczoraj pasta fasolowa on its own, dzisiaj jak nadzienie/farsz do naleśników, powszechnie znanych i lubianych. Jako że pasta była/jest mocno curry w smaku, przygotowałam dla Didi nadzienie z twarogu, przypominające mi nasze z Siostrą dzieciństwo. Naleśniki z wielkiej patelni okazały się bardzo sycące, także Didi zjadła jeden zaledwie:


Didi zlizała kropelki czekoladowe, które zaczęły się na gorącym naleśniku przyjemnie rozpuszczać, a następnie przytsąpiła do wnętrza, czyli twarogu...;-)




Składniki (naleśniki):

  • 2 szklanki mąki pszennej typ 500
  • szklanka mleka 3,2% 
  • 2 jaja
  • szczypta kurkumy
  • szczypta imbiru mielonego
  • szczypta soli


Składniki farszu twarogowego:

  • 250 g twarogu tłustego (u mnie Piątnica)
  • kurkuma
  • słodka śmietana 18%
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • opakowanie cukru wanilinowego
  • imbir


Składniki farszu fasolowego:

Wykonanie:

Do miski wsypujemy mąkę, mleko wlewamy, dodajemy kurkumę, jaja, imbir i sól - miksujemy. Można dodać więcej mleka lub wody mineralnej gazowanej, względnie przegotowanej, jeśli ciasto wychodzi za gęste - zależy jakie lubicie naleśniki - cieniutkie czy bardziej grubaśne...


Powyżej naleśnik z perspektywy patelniowej...

Masę zostawiamy pod przykryciem na około pół godziny. W tzw. międzyczasie szykujemy farsz twarogowy - twaróg rozdrabniamy widelcem, dodajemy kurkumę, śmietankę, cukier wanilinowy, kokos oraz imbir i sól. Ilość śmietany to też rzecz gustu - lejemy "na oko", kto ile lubi. W każdym razie farsz jest pycha. 




Farsz na środek i w rulonik, albo w chusteczkę, czy w półksiężyc...

Prezentacja z fasolową:




Pikantny naleśnik można sobie podkeczupić ;-), oraz zapiec na patelni w rulonikach obłożonych żółtym serem, my pałaszowaliśmy na bieżąco. Moje hity naleśnikowe to wersja z musem jabłkowym albo z mięsem porosołowym, ale to temat na kiedy indziej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...